SitemapSitemap Facturier
 
Facturier, program facturi, invoice, avize chitante
 
Facturier program facturare

Declaratia 394 - Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile de bunuri, prestarile de servicii realizate catre/ de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA.


Formularul aprobat de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala este modelul „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”. Aceasta declaratie se depune semestrial la ANAF pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii semestrului de raportare. Aceasta se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri.

Cine trebuie sa depuna aceasta declaratie?


Declaratia se completeaza si se depune semestrial de catre:
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania adica companiile „platitoare” de TVA;
- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care realizeaza in Romania, de la persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, achizitii de bunuri sau servicii taxabile cu cota de 19% sau 9%.
Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare sau in cazul operatiunilor pentru care se aplica taxarea inversa.
Declaratia se depune numai daca in semestrul de raportare au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.
In cazul in care dupa depunerea declaratiei, persoana impozabila constata existenta unor omisiuni in datele declarate sau in cazul in care una sau mai multe facturi sunt emise, in cursul unui semestru dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declaratie corect completata care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.

Declaratia, prezentata si in cele de mai sus, se depune in format electronic pe suport electronic, insotita de formatul hartie, semnat si stampilat. Acesta se editeaza in doua exemplare:
- un exemplar se depune la ANAF din judetul in care se afla sediul companiei impreuna cu suportul electronic.
- un exemplar se da catre pastrare.

Concluzii


1) Declaratiile au caracter obligatoriu si se depun pana cel tarziu in data de 25 ale lunii urmatoare finalizarii semestrului pentru care se face raportarea de catre Departamentul Financiar Contabil.

2) Daca se constata omisiuni declaratiile se redepun completate corect.

3) Programul Facturier va va emite automat formularul „Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national”. Formularul achizitilor trebuie generat separat cu ajutorul programului de contabilitate detinut deja de catre dumneavoastra.

4) Raportarea completa catre ANAF se realizeaza prin completarea tuturor formularelor adica:„Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national”, „Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national” si „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”

5) Listele se depun atat in format electronic si prima pagina a fiecareia listata, semnata si stampilata. Declaratia (formularul tip) se listeaza, se completeaza si se depune impreuna cu cele de mai sus.

Observatii
Articolul prezentat reprezinta o forma simplificata a prevederilor legale extrase din legea prezentata de Ministerul Finantelor pe site-ul oficial. De asemenea prezentul text este unul informativ si nu constituie baza legala in relatia dumneavoastra cu institutiile statului.

Firma Graffco nu isi asuma nici o reponsabilitate juridica sau materiala ca urmare a unor modificari de legislatie aparute chiar in momentul publicarii acestui mesaj.

Pentru mai multe detalii puteti citi si celelalte articole similare prezentate in site sau sa consultati Monitorul Oficial Nr. 376/4.VI.2007.


Articol publicat in 21 iun. 2007

Legislatie

Continutul minimal obligatoriu a chitantelor...
Prelucarea declaratiei la Agentia Nationala de Administrare Fiscala...
Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania sunt obligate sa declare toate livrarile...
Afiseaza toate articolele
Facturier.ro si Facturier sunt produse ale Graffco Brands dezvoltate prin Int Modern Design srl, © Copyright 2007-2023
Web Design by Graffco